Прокуратурата светкавично се самосезира за къщите за гости на Елена Йончева

17:35, 23 апр 19 / Политика 25 2817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховна касационна прокуратура се самосезира по повод публикация в електронния сайт ПИК със заглавие "Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари."

В представената информация се посочват данни за извършено престъпление при изграждане на къщи за гости по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

От обвинението посочват, че данните са недостатъчни и затова се налага проверка от ГДНП.

Предстои извършване на документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, както и информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи.

По време на проверката ще се направят справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери и дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.

Апартаментгейт: Семейството на Елена Йончева с три къщи за гости на морето

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

 

Припомняме, че вчера Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм". На брифинг в Централата на БСП депутатът изрази недоволството си, че спецпрокуратурата отказва да образува дело. По думите ѝ до този момент прокуратурата се интересува само от това кой е извършил записа, а не как е извършено престъплението.

Седмица по-рано социалистката заяви, че "Апартамент гейт" ще бъде заметен като скандал "Ало, Банов съм". Тогава тя подчерта, че ще обжалват решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов.

Припомняме, че депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

 

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева.

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

 

Още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама