След протестите на родители: Преработват стратегията за детето

14:47, 23 апр 19 / Общество 25 725 Topnovini

Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработена до постигане на взаимноприемливи текстове. Това обяви днес социалният министър Бисер Петков.

Нова стратегия за закрила на децата предизвика протести на родители у нас. Недоволството е заради няколко текста – въвеждане на забрана за телесно наказание над децата и ефективна система за наблюдение и изпълнение на забраната.

Социалният министър припомни, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

28% от българите не подкрепят санкциите при бой на дете

„На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от Министерския съвет, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава”, каза Петков.

Министърът уточни, че ведомството му не настоява на всяка цена тази стратегия да бъде приета.

Относно опасенията, че социалните служби ще придобият твърде много права да отнемат деца от семействата Бисер Петков напомни, че стратегията не е нормативен документ и не дава права. Също, че в момента отнемането на детето от семейството е крайна мярка по Закона за закрила на децата и тя се налага от съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!