Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 г.

11:10, 23 апр 19 / Политика 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, което е с 6% повече, в сравнение с предходната година. За последните три години - от 2015 насам, 34% е ръстът на приходите от международен туризъм в страната", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, преда репортер на БГНЕС.

Ангелкова откри Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ), която се провежда под мотото „2019 г. – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“, провеждаща се в София.

Туристическият бранш иска спешно пари от държавата за реклама

Пред участниците на форума Ангелкова отчете, че по различни данни над 9 млн. са чуждестранните туристи, които са дошли у нас през изминалата година. Тя подчерта, че страната ни се стреми да развива всичките си видове туризъм, а целта е да се превърне в утвърдена целогодишна туристическа дестинация.

„Нашата прекрасна материална база да бъде заета 365 дни в годината. За да можем обаче да постигнем всичко това, са необходими много усилия“, подчерта Ангелкова. Тя прогнозира, че 2019 година също ще бъде динамична за този сектор, а борбата ще бъде „за всеки един турист“.

Ангелкова: Приходите от чужди туристи бележат ръст през последните месеци

„Правителството продължава да работи за намаляване на административната тежест. Много е важно да помагаме на бизнеса с намалените административни процедури. Горда съм, че Министерството на туризма е първото, което през ноември месец 2018 г. представи всички услуги електронно достъпни, така че максимално да се пести време и ресурс“, заяви Ангелкова. Тя припомни, че предстои и промяна в наредбата за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, които отново си поставят за цел да намалят административната тежест и да облекчат бизнеса.

Николина Ангелкова отбеляза и друг важен факт – освен зимния и морския, които са основните видове туризъм у нас, страната ни полага усилия за развитието и на конгресен туризъм, както в София, така и в курортите. На 31 май Министерство на туризма организира и международен инвестиционен форум с участието на много от големите хотелски вериги и туроператори, където ще бъде предложено в „Слънчев бряг“ да бъде изграден конгресен център, който да стане домакин на различни събития.

По време на срещата НБТ поиска бюджетът за реклама на туризма да бъде 1% от приходите, които секторът генерира годишно в икономиката на страната.

Според организацията до момента инвестициите са значително по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на страната ни. „Заложеният в момента бюджет е крайно недостатъчен за ефективно провеждане на националния туристически маркетинг, непропорционален на приходите и е значително по-малък от този на конкурентните туристически държави“, подчерта Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ.

Един от панелите на конференцията е посветен на потенциала на София да се превърне в център на конгресен, културен, младежки и фестивален туризъм, а в подкрепа на това сдружението ще я издигне за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама