Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан

18:10, 22 апр 19 25 2240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кърджалийският окръжен съд върна шофьорската книжка на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан, който е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април на разклона за село Загорско по международния път за Гърция.

Магистратите отмениха постановлението на прокурор при Окръжна прокуратура – Кърджали, с което е отнето временно свидетелство за управление на МПС на политика. Съдът е приел, че единствения мотив, с който се обосновава постановяването на ограничителната мярка е, че се взема с цел да бъде осуетено извършването на друго престъпление от обвиняемия. Според магистратите от събраните до момента данни по случая с Лютви Местан не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност.

Освен това липсвала ясно извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на политика. Определението на съда е окончателно.

"Наблюдаващите прокурори ще преценят какви ще бъдат действията ни от тук нататък", заяви говорителят на окръжна прокуратура в Кърджали Димитрина Делчева. Според нея колегите й ще трябва да вземат решение през следващите дни.

Това е второто постановление на прокуратурата по катастрофата с Лютви Местан, което окръжния съд в Кърджали отменя. В средата на миналата седмица магистрати отмениха паричната гаранция от 10 000 лева, под която лидерът на ДОСТ беше освободен. Мотивът беше, че обвинението не е посочило какво е имущественото състояние на обвиняемия. В петък прокуратурата за втори път наложи на Местан същата гаранция от 10 000 лева, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Лидерът на ДОСТ има и забрана да напуска страната, която му беше наложена от окръжна прокуратура след катастрофата със загиналото бебе. Не е ясно дали и тази мярка ще бъде обжалвана в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама