Бандата роми за трафик на хора парадирала с натрупаните богатства във Facebook

16:50, 22 апр 19 25 3869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради парадиране със злато и огромни суми пари във Facebook е попаднала в полезрението на разследващите групата, трафикирала просяци към Швеция.

"Седемте задържани роми карали луксозни коли и живеели в палати. Това се сторило подозрително на разследващите, тъй като ромите никога не са работили", обясни на брифинг Димитър Франтишек, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура. Той поясни още, че действията на прокуратурата по неутрализиране на групата са започнали преди около два месеца.

Задържаните обещавали на извежданите зад граница да делят 50 на 50 изкараното. В Швеция прибирали парите им с обещание да им ги върнат в България, карали ги да спят по бусове. При прибирането в България, вместо да дадат обещаното на 20-те просяка, им удържали огромна сума с обяснението, че имали разходи за транспорт, дневни и спане. Просяците били набирали по два начина - търсели малоимотни хора от региона или принуждавали длъжници да просят за тях.

За да разбият групата, разследващите ползвали и СРС-та. Наложило се акцията да стане по-рано от предвиденото, защото един от участниците бил арестуван в Швеция по други причини. Така останалите се били "притеснили", че нещо става и се върнали в България.

Франтишек допълни, че освен с трафик на хора, групата се е занимава и с лихварство. Франтишек заяви, че участниците са предоставяли суми на хора, а после са изисквали двойно или тройно повече при връщането.

На 20-ти април Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин, Дирекция "Жандармерия" в МВР локализираха организирана престъпна група във Видин за трафик на хора с цел просия в Швеция, лихварство, както и пране на пари. В хода на акцията бяха задържани деветима роми. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Основно задържаните са от село Дреновец.

Групата е работила предимно в Швеция, като членовете ѝ са извеждали социално слаби хора от страната да просят в шведската държава.

Бандата е в ареста за 72 часа с обвинения за трафик на хора и за пране на пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама