Готвят да няма по-високи данъци в курортните селища

14:45, 22 апр 19 25 1422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За имотите в курортните селища ще се плащат същите местни данъци и такси, както за останалите. Това е записано в проектозакон за промени в Закона за местните данъци и такси, внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Промените се налагат, след като Конституционният съд отмени предишните. От началото на тази година влязоха в сила текстове, които засягат собствениците на "втори" жилища в курортните селища.

Общинските съвети трябваше да гласуват по-висок данък сгради - от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за имотите в планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти.

Още миналата година президентът Румен Радев наложи вето на тези текстове, а след като то бе преодоляно в пленарната зала, беше сезиран Конституционният съд. В началото на април той ги обяви за противоконституционни.

Заради това сега председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предлага нови текстове, според които местният налог се изравнява с този за останалите имоти, а именно - между 0,1 до 4,5 на хиляда от данъчната оценка.

В текстовете са приложени и указания за заварено положение, тъй като част от собствениците вече може да са платили данъка си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама