Елена Йончева: Българинът иска Европа, в която бизнесът да не е подложен на рекет

13:13, 20 апр 19 / Политика 25 2743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Вече 12-та година вървим към Европа с копнеж, че България ще се доближи до тази Европа - на социалната защита, достойнство и свобода, за която всеки от вас е мечтал”. Това каза водачът на листата на БСП за изборите за Европейски парламент Елена Йончева по време на представянето на листата на левицата в Южния парк в столицата, предаде БГНЕС.

"Справедливост сега". Това е слоганът, с който социалистите тръгвам към евроизборите. Те ще настояват за справедливост не само в България, но и в Европа. Листата на левицата беше утвърдена след драматичен пленум миналата неделя, когато социалистите отказа да се съобразят с първоначално предложения вариант от лидера на партията Корнелия Нинова, от който отсъстваше името на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Сега Станишев е на пето място в листата. Водач на листата е Елена Йончева.

Пленумът пренареди листата на Нинова за евроизборите

Йончева добави, че българинът се стреми към Европа, в която гражданинът може да получи справедливост - и без да е приближен до властта. „Европа, където бизнесът не е подложен на рекет и можеш да получиш добро образоване, независимо от социалния си статус. В Европа, където доброто и безплатно здравеопазване е гарантирано от държавата”, каза още Йончева. Тя коментира, че днес бизнесът бяга от България, а парламентът работи за избрани клиенти – 72 процента от приетите закони са лобистки, според Българската стопанска камара. „Тотален е сривът на преките чуждите инвеститори – спадът е 11 пъти спрямо 2008 г., а здравеопазването се превръща в жест на милостиня, в зов за помощ”, коментира още Елена Йончева.

"БСП за България" регистрира листата си

„Преди 11 години бяхме на едно място по свобода на медиите с Франция. Тази седмица беше публикуван докладът на международната организация “Репортери без граници”. В него се казва, че: “България вече не е обетована земя на журналистиката. Организираната престъпност и властта в България подлагат на тормоз медиите”. Разбирате ли какво ни казват? Организираната престъпност и властта са едно и също”, заяви още водачът на листата на „БСП за България”. Тя бе категорична, че там, където няма свободна журналистка, се настанява диктатурата.

Днес страната ни се управлява от една банда, хора от престъпния свят. Те са завладели България. Те не могат да ни водят към Европа. Те не могат да защитават българския интерес”, заяви още Елена Йончева. Тя добави, че не могат, защото са зависими - от своето престъпно минало и от своето престъпно настояще. „Не могат, защото, ако преди са използвали малката бухалка, днес превръщат държавните институции в голяма бухалка срещу всеки, който не е част от бандата. Защото техните усилия са насочени за тяхното лично облагодетелстване”, категорична бе Йончева.

Лиляна Павлова: БСП се опитва да подмени разговора за Европа с вътрешнополитически теми

Тя коментира още, че властта смята, че няма кой да я накаже. „Казва ни – “Хвани ни, ако можеш.” Смятате ли, че можем да ги хванем?”, попита Йончева.

„За да можем да водим разговора за Европа, първо трябва България да е равнопоставена страна. Това е трудна битка, но левицата в ЕП успява да се бори за България и печели”, каза още Елена Йончева. Тя заяви, че левицата е спечелила битката да не сме втора категория граждани, които ползват втора категория продукти. „Създадохме нов икономически модел за развитието на Европа – Европейски социален стълб, който може да прерасне в ново законодателство. За да имаме социална защита, равни права за равен труд, общи принципи за определяне на минималната заплата и пенсия”, добави водачът на листата на БСП. Тя бе категорична, че в ЕП предстоят трудни битки – за преодоляване на неравенството, за присъединяването към Шенгенското пространство, за обща отбранителна политика, която ще даде възможност на Европа да бъде самостоятелен играч и да защитава интересите на всички свои членове.

Елена Йончева бе категорична, че левицата ще победи на тези избори. „Трябва след тази победа да започнат такива промени, чрез които България да победи - революция в доходите, преодоляване на бедността и регионалните различия, свободни медии и справедливост”, коментира още тя . Йончева заяви, че днес битката не е само за Европейски парламент - това е битка за България. „Днес има два пътя пред родината ни – или позволяваме криминалното робство, в което живеем, да ни смачка окончателно, или въставаме. Това можем да направим на 26 май – с гласуване. Време е да заслужим свободата си, да отвоюваме своето достойно място в Европа”, заключи Елена Йончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама