Теменужка Петкова: Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока

16:55, 19 апр 19 / Икономика 25 791 Topnovini
1

Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус“.

Поскъпване на парното до 108% искат топлофикационни дружества

„На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014 г. - тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова.

„Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя.

Петкова посочи, че с БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия.

„Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на ел. енергията“, каза още тя.

Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила няма увеличение с 50%. „Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя. Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.

По-рано днес от БСП обвиниха правителството, че управляват непрофесионално енергийната система. 

„БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да било цена, още повече на жизнено важни стоки и услуги, каквото е електроснабдяването и самата електроенергия“, подчерта народният представител Таско Ерменков на брифинг в централата на партията.

Според него това искане показва, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и енергийното министерство, което е принципал на НЕК) са в основата на „непрофесионалното управление на енергийната ни система“. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.