Защо се изкушаваме да проверяваме Facebook постоянно

13:00, 20 апр 19 / Култура 25 1163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако някога сте се чувствали обсебени от чувството да проверите своя Facebook профил (особено докато работите или вършите нещо продуктивно), то откритията на учени от Калифорнийския университет, Лос Анджелис (UCLA) със сигурност ще ви заинтригуват. Според изследователите нашите мозъци имат вродена нужда да бъдат социални и Facebook я задоволява, пише Science Alert, цитирано от Обекти.

Екипът от невроучени в UCLA открива, че по време на моментите на затишие мозъците ни се подготвят да се обвържат социално с други, жадуват за следващия like, пост в дневника или съобщение в социалната мрежа. „Мозъкът разполага с една главна система, която обича да ни подготвя за това да бъдем социални в свободното ни време - обяснява Матю Либерман, ръководител на проекта. – Социалната природа на мозъците ни е биологично базирана.“

Новото проучване стъпва на открития, направени още през 90-те години на миналия век. Според тях в мозъка има региони, които стават по-активни, когато почиваме. Досега учените знаеха твърде малко за тази конкретна мозъчна активност или до какво точно довежда тя. Оказва се обаче, че нашата вродена необходимост да си взаимодействаме с другите, да виждаме света през „социалните очила“, стои в центъра на всичко.

След като проучват мозъчната активност на 21 доброволци чрез функционална магнитно-резонансна томография, учените откриват връзка между мозъчната активност по време на почивка и в момент, в който наблюдават снимки,които ги карат да се замислят за емоциите на други хора. Цялата тази активност изчезва в мига, в който доброволците са подканени да се фокусират върху математически проблеми или други подобни занимания.

Оказва се, че когато си почиваме, мозъкът ни ни активира дорсомедиалния префронтален кортекс, за да ни подготви за социални контакти. Последвалите интеракции са по-бързи и по-плавни, защото вече сме готови за тях. Либерман нарича дорсомедиалния префронтален кортекс „изпълнителният директор на социалния мозък“. Този регион е активен и в моментите, в които сънуваме.

„Тази част от мозъка ни подготвя да видим света социално, чрез мислите, чувствата и целите на другите – добавя ръководителят на проекта. – Това подсказва, че става нещо важно. Мозъкът не активира дадени системи току-така. Той се опитва да се „рестартира“, за да ни накара да се замислим за другите съзнания.“

Но да се върнем отново към Facebook. Изглежда, че социалната мрежа, която Марк Зукърбърг е създал, е изградена така, че да пасне на естествения ритъм на мозъка. Това вероятно обяснява и факта защо над 1 милиард хора я използват.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама