Между 8 и 10 млн. лв. на година са щетите от "ало" измамниците

10:31, 19 апр 19 / Крими 25 732 Topnovini
1
2
3
4

Между 8-10 млн. лева на година са щетите от "ало" измамниците. Разбитата в четвъртък престъпна група в Горна Оряховица е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 г. Престъпниците са лъгали хора за 2 млн. лева, стана ясно на работно съвещание на МВР в присъствието на главния прокурор и премиера.

Задържаха тарторите на ''ало'' мафията от Горна Оряховица, акцията се проведе и в Румъния

Престъпната група е действала и е провеждала обажданията от Румъния. В схемата са участвали 25 души, девет от тях са криминално проявени и осъждани. На пет от тях има издадени европейски заповеди за арест. Голяма част от "ало" измамниците са били в роднинска връзка, включително и „мулетата“, които са пренасяли парите от жертвите до групата.

Полиция и жандармерия с акция срещу телефонната мафия в Горна Оряховица

При акцията на полицията са проверени 17 адреса в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата, предимно стари модели, 137 сим карти.

На територията на Румъния групата е настанявана в хотели, къщи за гости, откъдето са правени стотици хиляди обаждания на територията на България.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че след разбиването на операцията не имало нито едно обаждане на "ало" измамници от Румъния за България.

"Необходим е системен подход в борбата срещу телефонните измами. Същевременно трябва да се полагат усилия и за превенция", смята главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани