ГЕРБ дарява 5 000 лева за доизграждането на православния храм „Св.Иван Рилски” в Хасково

19:52, 18 апр 19 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ дарява 5 000 лева за доизграждането на църквата „Св.Иван Рилски” в Хасково. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на благотворителна среща, организирана от Църковното настоятелство на Православен храм „Св.Иван Рилски“ в Хасково и подкрепена от народния представител от  ГЕРБ Евгения Ангелова. В дарителската инициатива участваха още областният координатор на ГЕРБ-Хасково Делян Добрев, областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, представители на бизнеса от Хасково и региона, на адвокатската колегия, членове на Църковното настоятелство, както и много жители на Хасково и региона.

Инициативата бе благословена с водосвет, отслужен от отец Никола от Хасково.

От 100 години в Хасково не е издиган православен храм. Градежът на църквата „Св.Иван Рилски”, която се намира в най-големия хасковски квартал „Орфей”, започва преди повече от 20 години. Досега обаче храмът не е завършен. Преди три години с благословията на Пловдивския митрополит Николай и по инициатива на ГЕРБ-Хасково проектът беше подновен. Инициират се поредица от благотворителни прояви, на които всеки дарява според възможностите си, за да може камбаните на този храм да зазвучат. През миналата година от дарения бяха събрани 60 хиляди лева, с които е направена хидроизолация на подземието на храма. Анонимен дарител сам е помогнал да бъде доизградена тази част от църквата.

„Вярвам, че сега, когато започнем да издигаме стените, когато храмът започне да расте, много повече хора ще подкрепят идеята ни и съвсем скоро ще можем да завършим църквата”, каза при откриването на благотворителната среща депутатът Евгения Ангелова. Тя посочи, че това е храм за всички ни, за нашите деца, затова всеки трябва да отвори сърцето си и да се включи в благородната и богоугодна инициатива.

По време на срещата бяха разпродадени на търг уникални произведения от местни автори, Великденски сувенири, направени от децата от училище „Св.Иван Рилски”, както и спортни сувенири, предоставени от най-добрия български тенисист  - хасковлията Григор Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама