Спират строежите в местността Алепу до края на летния сезон

15:22, 18 апр 19 25 2200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас е спряно строителството в местността Алепу, по-известна като Шофьорския плаж. Забраната за строителните дейности е заради периода на гнездене на защитените видове птици. В момента на място край строителния обект багер изравнява терена около пътя. Там се предвижда да има голям паркинг за коли.

Днес работници довършваха ограждането и обезопасяването на строителния обект в местността Алепу, предаде БНР. Зад огражденията не се виждат строителни дейности, премахнати са строителната техника и крановете. Пътят до строителната площадка е напълно разбит. По него ремонт не се извършва. От другата страна на пътя, срещу оградения строителен обект обаче с багер се заравняват близо 2 декара терен. 

Не установиха нарушения на строежа край ''Алепу''

В края на Шофьорския плаж, в защитената местност Алепу, на метри от пясъчната ивица е изградено геозащитно съоръжение, което прилича на двуетажна сграда. При проверка преди месец от Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас казаха, че това са стоманобетонни кубове, с които се укрепва свлачище.

Цветанка Павлова от фирмата инвеститор на проекта, който предвижда строителството на три жилищни сгради, заяви, че не са извършени нарушения. Със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас строителството в района ще бъде спряно до края на летния сезон.

От българската фондация „Биоразнообразие“ заявиха, че обмислят да атакуват проекта в ЕК и ЕС заради нарушение на процедурата и за недопустимо строителство в зона, попадаща в „Натура 2000“. Строителството в местността Алепу трябваше да бъде спряно още преди месец и половина, каза Спас Узунов, главен експерт във фондацията.

Въпреки строителните дейности, достъпът до Шофьорския плаж не е ограничен. Стоителният обект в края на плажната ивица е ограден и контролните органи гарантират, че няма опасност за туристите, които ще посетят района през летните месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама