Могерини: Очаквам през юни да започнем преговори за влизане в ЕС със Северна Македония и Албания

13:30, 18 апр 19 / Свят 25 881 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че очаква през юни Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз.

По време на пленарно заседание на комисията за външни работи на Европейския парламент тя заяви, че "Балканите са в Европа" и очаква, че през юни Северна Македония и Албания ще започнат присъединителни преговори с ЕС, предава БТА.

"Когато погледнете картата на Европа, ще видите, че Балканите са в Европа. Аз не бих искала да ползвам термина разширяване, а по-скоро обединяване на Балканите с Европа", изтъкна Могерини, която отново похвали споразумението от Преспа между Гърция и Северна Македония.

На заседанието на Европейския съвет през юни миналата година бе взето решение датата за начало на преговори със Северна Македония и Албания да бъде определена след една година, т.е. на срещата през юни тази година.

Държавите-членки на Европейския съюз нямат единно становище по този въпрос, докато някои европейски официални лица смятат, че отлагането на началото на преговори, особено със Северна Македония след подписването на споразумението от Преспа, ще повлияе негативно на процеса реформи в тази държава.

Датата за начало на преговори и на Албания с ЕС не е известна, имайки предвид политическата нестабилност, пред която е изправена тази държава през последните няколко месеца, напускането на парламента от страна на опозицията и недоволството на съседи като Гърция, когато става дума за правата на малцинствата в тази държава.

Европейският комисар за разширяването Йоханес Хан заяви неотдавна, че отлагането и забавянето на процеса на интегриране на държавите от Западните Балкани в ЕС ще се отнася само за държави, които не споделят същите ценности с държавите от ЕС и които искат да увеличат своето влияние в този регион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама