Тристранката с тържествено заседание за 100-годишнината на Международната организация на труда

06:50, 18 апр 19 / Политика 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе тържествено заседание, на което ще отбележи 100-годишния юбилей на Международната организация на труда (МОТ).

Участие в заседанието ще вземе Маурицио Буси, заместник регионален директор на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия.

България е член на МОТ от 1920 г. и досега е приела 100 конвенции на организацията, като е на едно от челните места по ратифицирани конвенции.

По повод годишнината на 27 и 28 юни в София ще се проведе международна научно-практическа конференция „МОТ и България – 100 години и занапред“.

МОТ е създадена на 11 април 1919 г. в Париж по време на Парижката мирна конференция след края на Първата световна война. Общата разруха от войната както в победените, такава и в държавите-победителки от приключилата война, обясняват искането за всеобщ и траен мир, като основна цел на новосъздадената организация. А тежката мизерия и острото недоволство на народите – пораждат идеята за постигане на всеобщ и траен мир върху основата на социална справедливост.

Така се раждат първите редове от Устава на МОТ - „Всеобщ и траен мир може да бъде създаден само върху основата на социална справедливост“.

До края на 2018 г. МОТ е приела 189 конвенции и 205 препоръки по основни въпроси на труда и общественото осигуряване. Въпреки честите остри спорове между работодателите и трудещите се в МОТ, те почти винаги намират сила чрез взаимни отстъпки да постигнат общо съгласие. За тази съзидателна дейност МОТ получава Нобеловата награда за мир през 1969 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама