Над половината от пилешкото месо, което се продава в супермаркетите за намалени стоки в Германия, е заразено с устойчиви на антибиотици бактерии, която представлява сериозен риск за здравето, предаде „Дойче веле“. Изследването е проведено от екоорганизацията „Джърмануоч“, според която прекалената употреба на антибиотици в индустриалното производство на птиче месо застрашава човешкото здраве.
Организацията анализирала в университетска лаборатория 59 проби пилешко месо от големите супермаркети за намалени стоки и открила, че 56% от него съдържа резистентни на антибиотици бактерии. Месото е дошло от четирите най-големи кланици в Германия.
В реакция на изследването министерството на земеделието заяви, че резултатите предполагат, че в индустрията се използват твърде много антибиотици.
Експерти обясниха, че бактерията умира, когато пилешкото бъде сготвено, както трябва, но човек може да се разболее или дори да умре, в случай, че зарази друга храна, която не подлежи на топлинна обработка, например, върху дъската за рязане.
Въпреки че германските производители на птиче месо са намалили двойно употребата на антибиотици от 2011 г., тя продължава да е два пъти по-висока от Дания, Великобритания или Австрия.
Добави коментар