Румънец, избегнал плащането на данъци за 97 автомобила, е предаден на съда в Добрич

14:30, 17 апр 19 25 1242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънски гражданин, който като управител на дружество е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за 97 автомобила, е предаден на съд с обвинителен акт на Добричката окръжна прокуратура, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна. Общият размер на дължимото по Закона за местните данъци и такси достига 15 794 лева.

Управляваното от обвиняемия Георге-Адриан Т. дружество, което се помещавало в къща в село Кардам, е регистрирало в периода април-декември 2011 година 97 автомобила, без да подава декларации в община Генерал Тошево, посочват от Апелативната прокуратура.

В хода на разследването при допитвания до нотариуси в Добричка област двама от тях са посочили, че са заверявали пълномощни за разпореждане и управление на 97 автомобила със страна дружеството на обвиняемия, но без договори.

Заради високите такси за първоначална регистрация на автомобили в Румъния, граждани на северната ни съседка започнали да регистрират колите си с временни номера за максималния срок. Те намирали фирми като дружеството на Георге-Адриан Т., които им помагали да се сдобият с българска регистрация на собствените им превозни средства, поясняват от държавното обвинение.

Така с пълен комплект от документи и нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него. За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на моторни превозни средства, като за място на сделката се сочел един и същ град в Румъния, откъдето бил обвиняемият, а като купувач фигурирало неговото дружество. Цената на автомобилите била една и съща - 150 евро, без да се отчитат годините, марката и моделът, допълват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Предстои делото да бъде насрочено в Добричкия окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама