Националната кулинарна купа събира над 120 топ готвачи

19:00, 17 апр 19 25 1261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ястия от ориз в гювече ще сътворят участниците в дисциплината „Нов прочит на българската кухня“, която се включва за първи път в турнирите за Националната кулинарна купа, най-голямото състезание за топ готвачи в България. Над 120 майстори ще покажат своите умения на 19 и 20 април 2019 г. в Международен панаир Пловдив.

Най-оспорвани са битките за титлите „Най-добър кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. Отборите ще приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. Индивидуалните състезатели трябва да се справят с рибно предястие и основно ястие от червено месо. Вторият кръг е с название „Черна кутия“, защото участниците получават продуктите в затворен кашон на самия старт, имат само 15 минути да измислят рецепта и 90 минути, за да представят на журито тристепенно меню.

Конкурс за най-добра сватбена торта на тема „Лавандула и люляк“ е една от категориите за излъчване на най-добър сладкар. Претендентите ще минат през още четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура на тема „Опазване на околната среда“ и направа на веган десерти.

В 12-ото издание на Националната кулинарна купа отново присъства атрактивният шампионат за пица с дисциплините „Новита“ и „Класика“. И при двете разточването на тестото задължително е на ръка. Победител в раздел „Паста“ ще стане майсторът, който предложи най-креативната рецепта за затворен пресен продукт. Силна конкуренция се очаква и в индивидуалната категория „Телешко“, където на участниците ще бъдат предоставени котлет, бон филе, рибай и момици, за да направят своите вкусни изненади.

Основен акцент в Национална кулинарна купа на България 2019 ще е Панорама на професионалното образование. Ще се проведат състезания в категориите „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар/сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“. Ястията ще бъдат презентирани на български и на един чужд език по избор. Тази част е под егидата на Министерството на образованието и науката.

Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори на форума са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама