Преместват археологическите обекти, разкрити при строежа на АМ „Струма“

10:30, 17 апр 19 / Култура и наука 25 497 Topnovini
1
2
3

Започна преместването на ценните археологически обекти, разкрити по време на спасителните проучвания по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград. Инициативният комитет „Скаптопара“ е доволен от проекта, възложен и финансиран от Агенция "Пътна инфраструктура".

Според екипа, извършил проучването и експертите от Министерство на културата, обектите от римското селище, които имат висока стойност, са три - двете запазени гробни камери, останките раннохристиянската черква и римската вила.

След серия от протести и дискусии беше решено те да бъдат преместени на 20 метра от трасето на магистралата, където е и римската баня, която също е добре запазена.

Представители на Инициативния комитет са се запознали с проекта на среща в Агенция "Пътна инфраструктура". "Проектът е направен добре, с алеи, с паркинги. За начина на изпълнение и екипа, който ще го изпълнява - само за това не получихме достатъчно яснота", каза Лазар Андреев от „Спаси Скаптопара”, предаде БНР.

За разлика от АПИ, Министерстото на културата и община Благоевград към момента още не са изпълнили своите ангажименти, каза Андреев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани