Коя е най-голямата заплаха за сигурността на Европа?

08:00, 17 апр 19 / Свят 25 1161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Увеличаващото се насилие от организираната престъпност е най-голямата заплаха за сигурността на Европа, далеч повече от тероризма и миграцията, заявиха представители на европейската агенция за полицейско сътрудничество Европол, цитирана от Франс прес и БТА.
 
Главни извършители на това насилие са мафиотските групировки от Италия, Албания и Източна Европа, както и рокерските банди, казаха служители на агенцията на конференция в Хага.

Азиатските, африканските и южноамериканските групировки също са се включили в организираната престъпност в Европа, чийто годишен оборот е 110 милиарда евро. Все повече такива групировки работят в сътрудничество помежду си.
 
"Организираната престъпност в момента е най-големият риск за вътрешната сигурност на ЕС",заяви ръководителят на Европейския център за организираната престъпност към Европол Яри Лиуку.

Според участниците в конференцията на Европол организираната престъпност е останала далеч от общественото внимание през последните години заради вълната от терористични нападения и миграционната криза в Европа. Експертите обаче смятат, че трябва да се организира трансгранично сътрудничество срещу този разрастващ се проблем.

"За осуетяване на организираната престъпност трябва да действаме на международно ниво, защото организираните престъпни групировки вече го правят", каза Лиуку.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама