Над половината руснаци харесват Сталин

07:50, 17 апр 19 / Свят 25 1280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мнозинство от отговорилите при социологическо допитване, проведено в Русия, са се изказали положително за съветския лидер Йосиф Сталин. При това показаните резултати на одобрение са най-високите за последните 20 години, съобщиха ДПА и БТА, цитирайки анкетата.
 
51% от отговорилите казали, че се отнасят към Сталин с "уважение", "адмирация" или "симпатия", сочи анкетата на независимата социологическа агенция "Левада център", проведена миналия месец.
 
Само 9% са изразили "неприязън" или "омраза" към Сталин, а 26 на сто отговорили, че той им е безразличен.
 
Сталин бе начело на Съветския съюз три десетилетия до смъртта си през 1953 г. При неговото управление в края на 1930-те години бяха извършени "Големите чистки" с репресии, интернирания и масови екзекуции.

Сергей Маркедонов (руски социолог) пише в социалните мрежи:

“На фона на разпадането на ориентирите и разочарованията от отказа на държавата от социални задължения, заедно увеличаването на благополучието на чиновниците, Сталин става символ - символ на ред, стабилност и справедливост. Ленин с революционната си романтика е твърде универсален, за човечеството като цяло, повече, отколкото за Русия. Брежнев се помни, особено по-късният , като твърде нелеп за ролята на "бащата на народа“. Николай II запазва популярността, на фона на отрицанието на империята. Да, и отново, добър "баща", без който империята "избледня" за няколко дни. Всички са съгласни с тези мисли, посочва Маркедонов. Проучването на "Левада Център" формално засяга миналото. Всъщност обаче става дума за настоящето, в което има остра липса на позитиви и чувство за придвижване на страната напред в правилната посока".

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама