Христо Иванов: Необходим е механизъм за отчетност на главния прокурор

18:30, 16 апр 19 / Политика 25 286 Topnovini
1

Пламен Георгиев беше предпочитания избор на Бойко Борисов за главен прокурор, но предполагам, че той вече е изпаднал от късата листа след скандалът ''Апартаментгейт''. Това посочи пред bTV Христо Иванов – съпредседател на "Демократична България".

Няколко публикации в медиите разкриха, че има разминаване между разходите и приходите на председателя на КПКОНПИ по придобиването на имоти под данъчната оценка и недеклариране на тераса от 186 кв.м. За сделките му тече проверка на Върховната касационна прокуратура и НАП-София, а самият Георгиев е в отпуск.

''Още от времето на Никола Филчев има решение на Европейския съд по правата на човека, който установи, че в България липсва механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор и десетилетия не се прави тази реформа'', посочи Христо Иванов по повод думите на Сотир Цацаров, че трябва да се промени на статута на основните лица в съдебната система, като обвинител №1 и председателите на върховните съдилища да може да бъдат разследвани.

Според Христо Иванов е необходим и механизъм за отчетност на главния прокурор.

''Пред народното събрание той чете годишен доклад , в който има статистика, на е необходим и ефективен механизъм за текуща отчетност, така че прокуратурата да престане да бъде един остров, който тъне в безотчетност'', отбеляза Христо Иванов. По думите му парламентът следва да контролира прокуратурата, защото това е висшият конституционен орган, който представлява цялото общество.

''Нямаме нужда от нова конституция, а от преразглеждане на някои механизми в тази'', коментира още бившият министър на правосъдието.

''Трябва да възстановим парламентарната република, да възстановим реалната независимост на съда, включително и от влиянието на главния прокурор'', посочи още Христо Иванов по повод навършването на 140 г. от приемането на Търновската конституция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани