Народното събрание отбеляза тържествено 140 години от Търновската конституция

14:55, 16 апр 19 / Политика 25 1624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народните представители от 44-то Народно събрание апелираха за единност и дълг към традициите. Това се случи по време на тържествената сесия в Музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

Събитията отпреди 140 години оживяха отново. Народните представители бяха посрещнати с хляб и сол, а тържественото заседание беше открито от Цвета Караянчева със звънеца отпреди 140 години и в присъствието на оригинала на Търновската конституция.

"Днес ние, народните представители на 44-то Народно събрание, имаме нечувания късмет да стоим на пейките, на които са стояли държавниците преди 140 години", каза Цвета Караянчева и припомни част от историята на приемането на Търновската конституция.

Радев: Въплътените в Търновската конституция ценности са отправна точка и днес

Обръщения към българския народ направиха представителите на всички парламентарно-представени политически сили. В изнесеното заседание участваха 211 народни представители.

Президентът Румен Радев, който присъства на честванията във Велико Търново, коментира решението на Народното събрание за статута на Велико Търново за духовна и историческа столица. Той добави, че ще обсъди с правния си екип необходимостта от промяна в Конституцията.

"Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на Велико Търново и настояще, разбира се. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазването на нашата историческа памет и укрепване на духовността", заяви Радев.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ отбеляза в словото си, че днес трудният път, който е започнал преди 140 години продължава. "Времето ще покаже резултатите от общото ни дело, без значение от коя партийна група сме, защото зад всеки наш избор стои всеки един български гражданин", обърна се към колегите си Даниела Дариткова.

Молебен за 140 години от Търновската конституция

"Дали днес ние трябва да се запитаме на кого служим - на българските интереси или на чужди корпорации?!", запита риторично председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че дори когато Търновската конституция е била нарушавана, тя винаги е успявала да прекрати беззаконието. По думите на Нинова авторитетът и силата на всяка Конституция се определя от нейното прилагане.

Явор Нотев от Обединените патриоти отбеляза, че следването и изпълнението на законите е задължение на всеки гражданин. "Спазването на Конституцията е правилният път към просперитета на нашата страна. Нека бъдем неотклонни в спазването на законността в България", каза Нотев.

Борисов: Търновската конституция е символ на свобода. Честит празник!

Мустафа Карадайъ от ДПС бе категоричен, че Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си, тъй като в нея са залегнали много демократични принципи, които са в духа на европейските ценности.

Веселин Марешки от ВОЛЯ припомни, че преди 140 години учредителите не са мислили какво ще получат, а какво ще дадат за държавата, за народа и за просперитета на нацията. "Ако ние сме родолюбци, няма как да отгледаме безродници. Нека работим така, че когато се погледнем в огледалото, да не се срамуваме", призова колегите си Марешки.

Цвета Караянчева към власт и опозиция: Нека чуваме какво ни казва човекът до нас

След официалните слова, от младите народни представители бе прочетено Обръщението на 44-то Народно събрание към българския народ по повод годишнината. В него пише: "Днес декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната! Ние помним думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Анитм Първи: "Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани... Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа". Поклон пред историческото дело на учредителите!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама