Повдигнаха обвинение на кмета на Септември

14:45, 16 апр 19 / Крими 25 697 Topnovini

Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за седем деяния, от които е причинена вреда на общината в размер на 226 528.24 лева.

Обвинението касае изпълнението на Договор №117/28.04.2017 г. по обществена поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември“, сключен между общината като възложител и „Консорциум ремонти и възстановяване-Септември“ ДЗЗД - като изпълнител. Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

Материалите по този казус бяха отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем бе разделено. Обвинен е и зам.-кметът на община Септември Явор Митев. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към договора за  1 000 000 лева, без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е оказал съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените на територията на общината процесуално-следствени действия.

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още две лица - на Ангел Бончев, директор на Дирекция “Транспорт и околна среда“ (ТОС) в община Септември и на Станой Милов  - специалист „Инвеститорски контрол” в отдел „Строителство” при дирекция „Архитектура и териториално устройство” в общината. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления – за това, че съставили протоколи за извършени в
пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов – по 5000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!