Мирисането на шоколад помага да се откажат цигарите

18:40, 16 апр 19 / Здраве 25 501 Topnovini
1

Mирисането на шоколад ни помага да загърбим цигарите. Това показва проучване, проведено от американски учени от университета в Питсбърг, пише вестник "Метро", цитиран от БТА.

Същия ефект има мирисането и на други приятни ухания на ванилия и дива мента. Екипът на д-р Майкъл Сайет провел експерименти с пушачи, опитващи се да се откажат от тютюневия дим. Мирисането на шоколад им помогнало да снижат никотиновия си глад с 23%. При доброволците, на които бил даван тютюн за мирисане, спадът на никотиновия глад се оказал по-нисък - 14%.

Д-р Майкъл Сайет изтъква, че новият нетрадиционен метод може да се окаже по-ефективен от заместващите антиникотинови терапии. При тях завръщането към вредния навик е много често явление.

В експериментите взели участие 232 пушачи, на които били давани за помирисване приятни и неприятни ухания, както и тютюн от любимата им марка цигари. От направените експерименти проличало, че приятните аромати като този на шоколада правят отказването от цигарения дим по-лесно. Учените все още не могат да обяснят на какво се дължи този ефект.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани