20 партии не са подали финансовите си отчети за 2018 г.

11:40, 16 апр 19 / Политика Сподели в: 25 207 Topnovini Автор: Topnovini
1

128 политически партии са подали годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2018 г. в Сметната палата. Така те са спазили изискванията за представянето им и предвидения в Закона за политическите партии (ЗПП) срок, който изтече на 1-ви април, съобщиха от Сметната палата.

20 партии не са подали годишни финансови отчети. От тях действащи са осем партии - „Български земеделски съюз“, „ВОТ-консерватори“, „Гражданска сила“, „Движение експерти за регионите“, „ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност)“, „Другата България“, „Обединена България“ и  „Федерация активно гражданско общество“.

Останалите 12 партии, които не са подали отчети, са прекратени през 2018 г.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че шест от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година. Това са „Български земеделски съюз“, „ВОТ-консерватори“, „Гражданска сила“, „Другата България“, „Обединена България“ и „Федерация активно гражданско общество“. Според закона „Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия когато „не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години“, като „Решението на съда се постановява по иск на прокурора“.

Освен това отчетите на две партии – „Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)“ и „Съюз за отечеството“, са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията на ЗПП относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно ЗПП, ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

 

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.