Пожарникарите в Париж се борят да спасят северната кула на "Нотр Дам" (ОБНОВЕНА)

23:45, 15 апр 19 / Свят 25 1717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пламъците са достигнали и една от предните правоъгълни кули на катедралата "Нотр Дам". Това съобщава RT, цитирани от Нова телевизия.

"Вероятно пожарникарите няма да успеят да спасят "Нотр Дам", заяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Говорител на "Нотр Дам" Андре Фино обяви, че целият й дървен интериор гори. По думите му вътрешността на катедралата вероятно ще бъде унищожена изцяло.

Катедралата е дом на безценни произведения на изкуството.

Пожарникарите в Париж се борят да не допуснат огъня да разруши северната кула на известната катедрала, пише АФП, цитирана от БГНЕС. Огънят, който избухна в известния храм от 12-ти век продължава да гори.

"Не е ясно дали ще успеем да предотвратим разпространяването на огъня в северната кула", каза генерал Жан-Клод Гале от парижката пожарна служба. "Ако тази кула рухне, представете си последствията", допълни Гале.

Според пожарникари, цитирани от медии, за да бъде ефективна борбата с огъня, екипите на пожарната служба трябва да влязат в сградата. Пречи им конструкцията на покрива, която все още не е рухнала изцяло и представлява смъртоносна опасност за всеки, който се намира в сградата.

"Нотр Дам" в Париж гори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам.


"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в "Нотр Дам" в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в "Туитър".

В "Туитър" американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето ѝ се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци.

Френският президент Еманюел Макрон е вече на  мястото на пожара. В "Туитър" той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно". Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи.

Макрон трябваше да обяви първоначален пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на "жълтите жилетки", които протестират от пет месеца. Там е и премиерът Едуар Филип.

Кметът на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.

Германският външен министър каза, че пожарът в "Нотр Дам" е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци "Нотр Дам" поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в "Туитър" на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес. "Тези ужасяващи кадри на "Нотр Дам" в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в "Туитър" говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастност по повод пожара.

"Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в "Туитър".

"Мислите ми тази вечер са с френския народ и с пожарните екипи, които се борят с ужасяващия пожар в катедралата "Нотр Дам". Това написа в профила си в Twitter британският премиер Тереза Мей по повод пламъците, обхванали един от символите на Париж.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама