Споразумение с EVN спести 500 млн. евро на България

19:00, 15 апр 19 25 1242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България спаси 500 млн. евро от арбитражното дело, което EVN води срещу страната ни в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. Това става ясно от съобщение на австрийската фирма, публикувано на 10 април в сайта ѝ www.evn.at, което до вчера не бе разпространено за България. По неофициален път “24 часа” научи, че е било постигнато извънсъдебно споразумение.

От австрийската компания, чието е електроразпределителното дружество, което доставя ток в Югоизточна България, обявиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе около 500 млн. евро.

“Компанията получава правна сигурност и се възприема като дългосрочен инвеститор на българския пазар”, се казва още в съобщението на EVN.

“Решението на арбитражния съд по процедурата ICSID вече съществува, според което EVN AG не получава никакво допълнително обезщетение и всяка страна поема своите съдебни разноски. Решението не оказва влияние върху баланса на групата EVN”, се посочва още там.

Делото в международния арбитражен съд се води от 2013 г. Австрийската компания имаше претенции към България заради загуби, които претърпяла от изкупуването на енергия от зелени централи в периода 1 юли 2012 - 1 март 2013 година. Този ток се изкупуваше по преференциални цени, но заради тогавашно решение на КЕВР разликата не бе възстановена на компанията в пълен размер. По-късно искът бе трансформиран и EVN разшири претенцията си до 500 млн. евро, мотивирайки се със законови промени и регулаторни решения за целия период от приватизацията на енергодружествата през 2004 г. чак до 2014 г. През 2017 г. имаше частично решаване на казуса, като EVN получи от НЕК компенсация за значително по-ниска сума, но арбитражното дело продължи да се води.

Българското финансово министерство ангажира с казуса международната адвокатска кантора “Уайт енд Кейс”, съобщи преди време финансовият министър Владислав Горанов в парламента.

Вчера от финансовото министерство не пожелаха да коментират казуса заради отсъствието на Горанов от България. Финансовият министър е във Вашингтон. Енергийният министър Теменужка Петкова също не успя да коментира новината, тъй като бе на път за енергийно събитие в Русия.

Неофициално български адвокати, въвлечени в решаване на казуса, потвърдиха за извънсъдебното споразумение, но напомниха, че EVN все още има възможност да оспори решението, с което арбитражното дело се спира. Това може да бъде направено в следващите 120 дни.

По принцип решението на арбитражния съд по казуса с EVN се очакваше през юли 2019 г.

В същия съд се водят още две дела по идентични казуси. Те са заведени от ЧЕЗ и от “Енерго-Про”, но тъй като стартираха доста по-късно от това на EVN, все още са на фаза “събиране на доказателства”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама