"Демократична България" настоява за отмяна на промените в наредбата за касовите апарати

12:10, 15 апр 19 / Политика 25 1430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Демократична България" настоя за отмяна на всички последни изменения на Наредба Н-18 и възстановяване на състоянието ѝ отпреди година и половина. Промените основно са свързани с дейността на електронните магазини, които вече могат да издават касови бележки в електронен вид и да ги предоставят на получателя на е-адрес. След въвеждането на измененията от 1 април всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Според "Демократична България" от година и половина НАП и Министерството на финансите "осъществяват множество необосновани промени в Наредба Н-18 и така създават както допълнителни разходи, така и правна несигурност за бизнеса". От политическото обединение посочват и конкретни проблеми, които виждат:

- сложна и неясна нормативна уредба – наредбата и нейните разяснения са дълги и объркващи. Това създава идеална среда за "рекет" от страна на служители на НАП, които винаги ще могат да изтълкуват правилата така, че да намерят нещо неизрядно;

- без оценка на въздействието върху бизнеса – измененията се извършват без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове;

- без адекватна оценка на нуждите – липсва обосновка какво налага измененията. Остава впечатлението, че покрай сухото гори и суровото – заради малък процент недобросъвестни търговци се налагат тежки правила на всички;

- без възможност за реално прилагане – НАП няма да има капацитета да прилага наредбата с тези нива на сложност, което я прави още по-вредна, тъй като изрядните търговци ще направят необходимите разходи, за да я спазват, а останалите ще продължат постарому. Прилагането най-вероятно ще бъде кампанийно или с цел да бъде ударен един или друг бизнес.

От "Демократична България" припомнят, че бизнесът е единодушно против промените в наредбата. Веднага след въвеждането им Българската стопанска камара (БСК) писа на премиера Бойко Борисов, че предложенията на бизнеса по спорната наредба за касовите апарати не са взети предвид, разходите по прилагането й са занижени, а това означава, че цените на стоките и услугите за потребителите ще се увеличат.

Политическото обединение настоява за съставянето на "изцяло нова наредба, която да бъде по-ясна и разбираема, както и пълна отмяна на съществуващата".

"Отпадане на задължителното изискване за използване на касови апарати, ползата от които намалява значително при наличие на възможност за предаване на данни за продажбите в реално време чрез т.нар. софтуерна фискализация. Отворени интерфейси за комуникация с НАП, които всеки софтуер може да използва. Електронни касови бележки за повече удобство и по-малко изхабена хартия" са част от другите искания на "Демократична България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама