Френските лозари борят студовете с огньове

11:43, 15 апр 19 / Свят 25 3804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рязкото застудяване в края на април порази лозята в някои от най-прочутите френски райони за производство на вино, включително Шампан, Бордо и Бургундия. Винарните съобщават за падане на температурите и в трите района, като на някои места термометърът е слязъл през нощта до минус 7 градуса. Това нанесе щети на филизите, тръгнали заради по-топлото от обичайното време през март и началото на април. Лозарите се опасяват, че още една студена вълна може да нанесе тежки поражения.

В опит да ограничат щетите местните производители използват факли, палят огньове и купчини слама, а някои дори извикаха хеликоптери да раздвижват въздуха над масивите.

"Всички райони на Шампан са поразени от много големите отклонения в температурите. Твърде рано е да се правят изчисления за щетите, но сланата е по-тежка от миналогодишната", коментира Тибо льо Мелу от местното сдружение на производителите CIVC.

През 2016г. заради лошото време спадът в производството на френско вино достигна 10%. Най-зле пострада Шампан, където добивите бяха с 20% по-ниски спрямо 2015 г. Причината бяха пролетните студове, последвани от други проблеми, включително мана по лозите.

Според CIVC в края на април студът е поразил средно 20-25% от филизите в Шампан. Миналата година този дял бе 14%. Подобно изчисление не включва щетите от сланата в периода около 27 април.

Льо Мелу казва, че колегите му може да използват като компенсация резервите от предишни реколти. За разлика от други видове вино шампанското често се произвежда със суровина от различни реколти.

В района на Бордо сдружения на фермерите изчисляват, че от общо 115 000 хектара са поразени няколко хиляди хектара. На някои места пораженията са между 50 и 100%.

Тежко е поразено и почти цялото производство в района на Коняк, казва сдружението BNIC, според което ситуацията е "тревожна". По-ясна представа за щетите ще има към средата на май.

В район Бюже край Лион пораженията са толкова обширни, че някои лозя напълно са унищожени за тази година. "Лозите вече бяха в третата седмица от развитието си и се бяха показали филизи, но сланата унищожи всичко. Никой не си спомня да се е случвало подобно нещо, никой не е преживявал толкова сериозен студ", казва Жюлиен Юбел, специалист от Бюже.

Рязкото застудяване в края на април порази лозята в някои от най-прочутите френски райони за производство на вино, включително Шампан, Бордо и Бургундия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама