Захариева: Арабската пролет се превърна в арабска зима за повечето от страните

18:15, 14 апр 19 / Политика 25 478 Topnovini
снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди перспективите за мирен политически процес в страните от Северна Африка, някои от тях преживели т.нар. Арабска пролет, с председателя на Венецианската комисия към Съвета на Европа Джани Букикио, който е на посещение в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„Арабската пролет се превърна в арабска зима за повечето от страните“, заяви Екатерина Захариева.

По повод ескалацията на гражданския конфликт в Либия тя и Джани Букикио бяха единодушни, че трябва да бъде намерен мирен изход от ситуацията. „Либия е много важна за нас, защото е близо до Европа“, подчерта Екатерина Захариева.

Европейският съюз и държавите-членки, включително България, призоваха всички страни в конфликта в Либия незабавно да спрат военните действия и да подновят политическия диалог, защото ескалацията на ситуацията около столицата Триполи застрашава цивилното население, включително мигранти, бежанци, и пречи на водения от ООН мирен процес.

Джани Букикио разказа, че няколко пъти е бил в Триполи в опит Венецианската комисия да подпомогне Либия в написването на нова конституция, както и в сътрудничество с ЕК и ООН да подпомогне за написването на нов избирателен закон. „Ние сме готови да осигурим помощ, ако има възможност за сътрудничество“, заяви Букикио.

Екатерина Захариева изрази надежда за стабилизиране на ситуацията и в Алжир, където Венецианската комисия планира през есента на организира конгрес на конституционните съдилища.

Тя подчерта, че Европейският съюз трябва да бъде по-активен на полето на външната политика, защото плаща висока политическа и икономическа цена за това, което се случва в Близкия изток, Северна Африка. „Европа трябва да бъде по-активна, ние сме икономически гигант, но политическо дете, защото е много трудно да вземем единно решение“, каза външният ни министър.

По повод състоянието на правосъдната реформа в България Екатерина Захариева подчерта усилията и напредъка на страната ни в тази посока. „Продължава работата по прилагането на някои от препоръките в независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата“, изтъкна вицепремиерът.

Джани Букикио оцени напредъка на България в правосъдната реформа и благодари лично за приноса на Екатерина Захариева като министър на правосъдието през 2015-2017 г. Именно по време на нейния мандат в София, през април 2016 г. ,беше организиран и Съвет на министрите на правосъдието от Съвета на Европа .

В срещата участва и Филип Димитров, съдия в Конституционния съд и представител на България във Венецианската комисия, както и главният секретар на КС Валентин Георгиев.

Венецианска комисия – Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган, създаден към Съвета на Европа. Основните сфери на работа на комисията са в областта на демократичните институции и фундаменталните права, конституционното право, избори, референдуми, политически партии.

Джани Букикио е избран за председател на Венецианската комисия при създаването й през 2009 г. и от тогава е преизбиран на ръководния пост четири пъти. В България той е по покана на Конституционния съд. Утре ще бъде гост на тържественото открито заседание на Конституционния съд във Велико Търново, посветено на 140 г. от приемането на Търновската конституция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи