Нинова покани Станишев в последния момент преди пленума

09:45, 14 апр 19 / Политика 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За последния момент преди червения пленум остави разговора си с президента на ПЕС Сергей Станишев соцлидерката Корнелия Нинова. Тя го е поканила на “Позитано” 20 рано сутринта в неделя. Днес Националният съвет ще одобри червената листа за евроизборите.

Очаква се Нинова да влезе на заседанието с готов списък със 17 имена и засега Станишев не е в него, съобщава 24 часа.

Лидерката сама реди листата, като провежда лични разговори с всеки от близо 40-те души, които са подали съгласие да продължат в битката за листата от над 80 номинирани от структурите. Тя обаче пази фаворитите си в тайна дори от най-приближените си в партията. Ще представи имената на Изпълнителното бюро едва в минутите преди пленума.

Още след предишния пленум, когато Елена Йончева бе избрана за водач само с 20 гласа преднина, Нинова обяви, че е по-добре Станишев да остане само начело на ПЕС, за да не е в лична колизия с различията между БСП и партията, на която е президент.

Заради напрежението в партията в последните седмици обаче била склонила да го включи. Станишев имаше най-много номинации от структурите от страната. Нинова обаче се готвела да му предложи неприемливи за него варианти и така той сам да се откаже от надпреварата - неизбираемото 7-о или последното 17-о място в листата.

Ако се стигне до внасяне на списък без името на Станишев обаче, Нинова може да бъде бламирана от пленума, предупредиха социалисти. На предишния Национален съвет президентът на ПЕС бе подкрепен от 75 от членовете му, които са 180 по списък, но никога не присъстват толкова.

Социалисти се притесняват от фалшификации на вота днес, за каквито има подозрения, че бяха направени и при гласуването за водач. Привърженици на Станишев са проверили и установили наличие на мъртви души в списъците за гласуване тогава.

Сред фаворитите на Нинова след водачката Йончева засега са лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, зам.-шефката на партията Деница Златева и депутатът Петър Витанов. Петото място се пази за проф. Иво Христов, станал известен с това, че нарече 80% от българите “дебили”.

И Христов, и Стоилов са известни с антиевропейските си изказвания. Като се включи в списъка и депутатът Александър Симов, известен с проруските си настроения, листата на БСП предполага кампания с антиевропейска риторика.

Целта на Нинова била да противопостави така БСП на ГЕРБ, която също днес обявява предизборната си платформа и е много проевропейски насочена.

Като следваща стъпка Нинова замисляла изваждането на БСП от ПЕС и групата на социалистите и демократите в Европарламента. Макар публично лидерката да отрича такива намерения, известни червени личности като социолога проф. Михаил Мирчев вече лансираха тази теза. Станишев е последната пречка това да се случи, коментират социалисти. Затова и Нинова така упорито не го искала в листата. Дори предпочитала пред него да включи проф. Румен Гечев, за да умилостиви все пак малко опозицията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама