Радев представи на шейха на Катар проект за биотехнологичен парк

17:14, 11 апр 19 / Политика 25 492 Topnovini
1
2
3
4

Президентът Румен Радев е представил на шейх Ал-Тани проект на пловдивския университет за изграждане на биотехнологичен парк, в който да се развиват водещи технологии и в областта на медицината, козметиката, преработката на храни и устойчиво земеделие в области с екстремен климат. Това съобщи държавният глава, който е на официално посещение в арабската държава. Двамата с шейха имаха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между двете делегации.

"И в Катар са силно заинтересовани да инвестират в този център за модерни биотехнологии. Ефектът ще бъде и за Катар. Това, което му казах като начални цифри за тези двата центъра няма проблем, въпросът е в технологията как точно ще го направим. Знаете, всичко трябва да бъде изключително прозрачно, всичко трябва да бъде доказано като разход и като ефективност", коментира президентът.

Емирът на Катар е поел ангажимент за финансова подкрепа при изграждането и оборудването на обучителен център за български деца в София, съобщи още президентът.

„Това е една инициатива, по която вече повече от година президентската институция работи и която аз приемам като мой личен дълг да се случи в България. Всичко трябва да бъде изключително прозрачно и да бъде доказано като разход и като ефективност“, заяви държавният глава. Той подчерта огромния обществен ефект на проекта, сред целите на който е безплатното обучение на деца в перспективни дисциплини в областта на иновациите и информационните технологии. „Ние сме отговорни днес за бъдещето на нашите деца, така че те да не бъдат отново евтините работници в своята страна, да не бъдат „сивото вещество“, което изтича навън“, каза президентът и допълни, че с такъв обучителен център България има потенциал да задържи в родината им способните млади българи и дори да привлича специалисти от чужбина.

Радев и Ал-Тани са обсъдили и възможностите за катарски инвестиции и в инфраструктурни проекти у нас. "Отново има интерес за съживяване на катарски инвестиции в коридорите Север Юг, магистралата Русе-Свиленград, тунелът под Шипка“, посочи още Радев.

Радев откри българо-катарски бизнес форум и се запозна с дейността на фондация "Катар", създадена преди повече от 20 години. Организацията инвестира в образование и наука.

Емирът на Катар гостува на българския президент преди година. Тогава енергийните министерства на двете държави подписаха меморандум за сътрудничество, според който София и Доха ще си партнират при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. Бяха обсъдени и възможностите за привличане на катарски инвестиции за изграждането на инфраструктурата у нас, а Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани изрази надежда българо-катарските проекти да бъдат успешни:

"Договорихме се за няколко стъпки за сближаване между двете страни, в частност в сферата на инвестициите. Много се надявам тези проекти да бъдат успешни".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани