Джулиан Асанж е арестуван по искане на САЩ за екстрадиция

15:50, 11 апр 19 / Свят 25 1606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж е арестуван въз основа на искане на САЩ за екстрадиция и по обвинение, че е нарушил условията на освобождаване под гаранция. Това написа в Twitter неговият адвокат Дженифър Робинсън, пишат световните медии, цитирани от БТА.

Арестуваха Джулиан Асанж в Лондон

Лондонската полиция потвърди, че Асанж е задържан в еквадорското посолство, където години наред му беше предоставено убежище, във връзка с искането на Вашингтон да бъде екстрадиран. Първоначалните данни бяха, че арестът е съгласно решение на съд в Лондон от 2012 г.

Министерството на правосъдието на САЩ по невнимание съобщи за съществуването на наказателно производство срещу Асанж, внесено в американски съд през миналата година. Не е ясно какво е обвинението.

Кой е Джулиан Асанж?

Адвокатката на шведката, която твърдеше, че Асанж я е изнасилил по време на пребиваването си в Стокхолм през 2010 г., каза, че новината от Лондон е била "шок" за нейната клиентка. Неназованата жертва на предполагаемото сексуално насилие е пожелала възобновяване на делото по нейната жалба. През 2017 г. главната прокуратура на Швеция прекрати разследването за изнасилване срещу Асанж с мотива, че той няма да може да бъде задържан и екстрадиран в обозримо бъдеще предвид защитата, представена му от еквадорските власти.

Основателят на "Уикилийкс" беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, след като еквадорското правителство го лиши от правото на убежище. Асанж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама