Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози с капачки

11:55, 11 апр 19 25 2131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вероятно сте чули, че разни хора събират капачки? И знаете ли, че сега на 13.04. - събота - ще има големи акции за събиране на капачки в София и Пловдив? А знаете ли защо?

Малко хора знаят, че едно от всеки десет деца се ражда недоносено. Още по-малко хора знаят, че когато едно бебенце се роди преждевременно, то има нужда да прекара известно време в медицински уред, наречен кувьоз, за да се адаптира и развие нормално!

А почти никой не знае, че повечето кувьози в малките общински болници са стари, амортизирани или направо НЕработещи.

А всяко трето дете, което е било в кувьоз, развива увреждане на зрението. От една страна заради самата недоносеност и от друга - заради амортизирана техника.

Преди по-малко от година и половина - двама ентусиасти Лазар Радков и Мартина Йорданова започват до работят по нестандартно решение на този проблем - започват да събират и рециклират пластмасови капачки, а с парите закупуват и даряват кувьози на малките общински болници.

Само за първата година на кампанията си успяват да съберат и рециклират почти 70 000 килограма пластмаса (!!!) и със събраните от рециклирането и дарения средства да закупят и дарят ШЕСТ (6) кувьоза съответно в:

  • Червен бряг
  • Чирпан
  • Ботевград
  • Нова Загора
  • Троян
  • Кнежа

В процеса успяват да увлекат стотици хиляди хора не само да събират капачки да даряват и да доброволстват, но и да събират и изхвърлят боклука си разделно и да потребяват пластмасата по-разумно (т.е. да я редуцират).

Междувременно успяват да съберат средства и да осигурят още ПЕТ (5). Първите два от тях ще бъдат дарени в

  • Харманли
  • Берковица

И в момента доброволците проучват къде са най-нужни останалите три. Но и това не е всичко, понеже сега на 13.04.2019 - от 9:00 до 15:00 същите тези хора организират ГОЛЯМО събиране на капачки в София пред Националния стадион и в Пловдив пред МЕТРО 1.

И са пресметнали, че със сегашните темпове на събиране на капачки и парични дарения, до есента, когато ще бъде следващата им кампания, ще са успели да закупят и дарят ОЩЕ ШЕСТ (6) кувьоза, което ще означава 17 подменени кувьоза за по-малко от ДВЕ години от началото на кампанията.

И понеже тук някой ще се запита:

“Ама наистина ли е толкова голям проблема с кувьозите в провинцията?”

Сме ви подготвили няколко числа:

  • Старият кувьоз в Ботевград беше от 1985-та и не му работеше нищо освен нагрвевателя
  • Старият кувьоз в Троян беше от 1989-та и беше в подобно състояние
  • Кувьозът в Нова загора беше от 1981-ва и също почти нищо не му работеше
  • А тези в Чирпан и Кнежа бяха съответно от 1976-та и 1981-ва и изобщо не работеха

Споделят с нас организаторите.

Много хора недоволстват и питат: “Къде е държавата?”

Но Лазар и Мартина мислят по малко по-различен начин:

“Щом никоя администрация до този момента не е решила този проблем, значи никой няма желание да го реши. В подобна ситуация нещата опират до нас гражданите - да се организираме и да помогнем на болниците в най-голяма нужда! И вече го правим. И дори май ни се получва.”

“Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал!”, споделя Лазар крайно развълнуван.

“Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят”, допълва Мартина.

Припомняме, че това е една от малкото каузи, които са 100% доброволни и прозрачни, движат се 100% от доброволци и 100% от средствата отиват за закупуване и даряване на кувьози.

Мартина и Лазар се надяват да мотивират повече хора да доброволстват и да работят активно, за да направим България едно малко по-добро място за живот.

И ви канят да подкрепите каузата им като харесате страницата им във Facebook - https://www.facebook.com/kapachkizabudeshte/ и да се присъедините заедно с приятели на 13.04.2019 към Голямото събиране на капачки пред Националния Стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив.

Научете повече за събитието тук - https://www.facebook.com/events/2155727184510729/?ti=cl

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама