Тереза Мей иска Великобритания да напусне ЕС възможно най-бързо

10:07, 11 апр 19 / Свят 25 1199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Brexit да бъде включена клауза за ранно напускане на общността, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Отлагат Brexit до 31-ви октомври

Обединеното кралство и ЕС се договориха Brexit да бъде отложен до 31-ви октомври, но Мей заяви, че иска Великобритания да напусне блока "възможно най-бързо". 

По думите й, ако британските депутати одобрят договорената по-рано сделка, страната все още може да напусне ЕС преди 30-ти юни - крайната дата за Brexit, която тя поиска от Брюксел. 

"Ако успеем да ратифициране сделката преди 22-ри май, няма да има нужда да участваме в европейските избори", заяви британският премиер. "Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна", каза тя. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е договорено "гъвкаво удължаване" на срока за Brexit до 31-ви октомври, като през юни бъде направен преглед на постигнатия напредък. Прегледът обаче ще е чисто информативен. 

Според европейски дипломати това означава, че Великобритания може да напусне, щом сделката бъде ратифицирана. 

"Сделката за развода, договорена на 25-ти ноември миналата година, не може да бъде променяна въпреки новата отсрочка", подчерта Туск. Той също така отправи призив към британците да не пропиляват предоставеното им време. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама