НАП стартира мобилно приложение за сканиране на касови бележки

08:45, 11 апр 19 / Икономика 25 888 Topnovini
БГНЕС

Всички граждани подлежат на данъчен контрол, независимо от положението си. Това заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров. Той коментира и започналите проверки на превозвачи, като разкри, че са открити сериозни нарушения.

Бъчваров изтъкна, че е нужна промяна в закотодателството, което позволява изповядването на имотни сделки на цени, по-ниски от пазарните.

Кампанията срещу нелегалните превозвачи показват „плашещи“ данни - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без регулация, заяви Росен Бъчварон. По думите му, предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. таен клиент - служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но НАП извършва проверки в страната.

Глобата за неиздадена касова бележка е 2000 лв., а ако не бъдат издадени касови бележки и билети на пътници, глобата се увеличава пропорционално, припомни Бъчваров, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец.

Започват съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта. Росен Бъчваров обяви, че годишно се правят около 2000 подобни проверки.

''Програмата за несъответствие между имущество и доходите работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици, или не'', коментира Бъчваров.

''Никой не е застрахован от данъчен контрол от страна на НАП. НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение'', каза Бъчваров.

Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на Националната агенция по приходите.

Относно практиката да се изповядват имотни сделки на данъчна основа, Росен Бъчваров прогнозира, че законодателната рамка, която в момента позволява прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена, да бъде преразгледана, защото така законът допуска спестяване на данъци.

''Определено се налага прецизиране'', допълни Бъчваров.

НАП стартира мобилно приложение за сканиране на касови бележки с QR код, което проверява дали тя е действителна, напомни Росен Бъчваров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!