Румен Радев пристигна на официално посещение в Катар

06:40, 11 апр 19 / Политика 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският президент Румен Радев пристигна на официално посещение в Държавата Катар по покана на Н.В. емира на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Сред темите на разговорите в Доха, които предстоят ще са съвместни проекти във високотехнологични сектори, задълбочаване на партньорството между България и Катар в сферата на енергетиката, иновациите, инфраструктурата, земеделието, увеличаване на инвестициите в български индустриални зони.
 
Дипломатическите отношения между Република България и Държавата Катар са установени през 1990 г. През миналата година емирът на Катар беше на първото си държавно посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани, който е баща на настоящия емир на Държавата Катар и му отстъпва престола през 2013 г., е посетил България на 14-15 април 2009 г. На 25 април 2009 г. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани посещава София повторно за участие в международния енергиен форум на високо равнище.
 
Катар е заинтересован от сътрудничеството с България преди всичко в икономическата сфера и сътрудничество в областта на инфраструктурата, инвестиции в областта на недвижимите имоти и сътрудничество в областта на здравеопазването и образованието.
 
Президентът Румен Радев ще бъде посрещнат в Доха с официална церемония от емира Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Предвидени са среща „на четири очи“, както разговори между двете официални делегации. Президентът Радев ще открие Катарско-български бизнес форум Катар е заинтересован от сътрудничеството с България преди всичко в икономическата сфера и сътрудничество в областта на инфраструктурата, инвестиции в областта на недвижимите имоти и сътрудничество в областта на здравеопазването и образованието.

Българският президент ще се срещне с представители на българските граждани, които работят и пребивават на територията на Държавата Катар, които са около 400 души. В основната си част са висококвалифицирани специалисти, които работят в сектори, като строителство и проектиране, въздушен транспорт, туризъм, спорт, образование, здравеопазване, научни изследвания и др.
 
Имената на българските пилоти и специалисти в Qatar Airways са сред тези на най-опитните; български треньори, спортисти и професионално подготвени физиотерапевти работят в различни федерации и престижни спортни институции; дългогодишно е българското присъствие в научните и образователни звена на Фондация „Катар“; в редица катарски държавни институции, медицински центрове, архитектурно-строителни компании, търговски фирми.
 
В рамките на посещението си държавният глава ще разговаря с министър-председателя и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насер бин Халифа Ал Тани. Ще се запознае с дейността на фондация „Катар“ за образование, наука и обществено развитие. В Доха държавният глава ще посети и централата на организацията Форум на страните-износителки на газ.
 
Водената от президента делегация в Ливанската република и в Държавата Катар включва представители на изпълнителната власт, на висши учебни заведения, както и представители на десетки български фирми от отбранителната индустрия, иновациите, строителството, биотехнологиите, земеделието и производството на храни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама