Кирил Добрев: ЦИК взе серия от грешни решения, които ние обжалваме

16:30, 10 апр 19 / Политика 25 1048 Шрифт:
Topnovini

"ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес на 26-ти май с мълчаливото съгласие на „Обединени патриоти“, каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

„През последния месец бяха проведени 31 консултации при областните управители при конструирането на РИК. Оказа се, че от това няма никакъв смисъл, тъй като управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренареди всички РИК, за които имаме споразумение и подписани протоколи с другите политически сили“, подчерта Добрев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че ЦИК е направила служебно разпределение и според него това е обезсмислило преговорите и служебно е наложила ПП ГЕРБ.

„Нормално е ГЕРБ да има най-сериозно присъствие, но към момента партията има 29 председателски места и две секретарски места. Без подпис на ГЕРБ няма нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района. БСП е втора политическа сила и има едно председателско място и 13 секретарски места. БСП присъства в ръководствата на РИК в 14 области. Третата политическа сила бяха „Обединени патриоти“, те имат 29 заместник-председателски места или 29 директори на водопади, на атмосферното налягане и хора, които ще гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ едновременно“, заяви зам.-председателят на БСП.

Той обяви още, че обжалват решенията на ЦИК пред ВАС за осем области и добави, че съдът вече е отменил решенията за Враца и Пловдив.

От БСП сметнаха, че коректното разпределение, ако ЦИК е справедлив орган, а не бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов местата за ГЕРБ трябваше да има 24 позиции – 12 председателски и 12 секретарски; за БСП – 20, за „Обединени патриоти“ – 4 председателя и 4 секретаря; за ДПС – 6 – трима председателя, и трима секретаря и за „Воля“ – 4“.

„Обръщам се към българските граждани, че има решение - на 26-ти май да се гласува масово. Само по този начин може да прецакаме схемата на управляващите“, заяви Добрев.

Стана ясно още, че БСП ще подаде жалба в съда за марката „Коалиция за България“. Според Добрев е нелепо 15 години по-късно Румен Петков да използва прийомите и печелившия модел на враговете си.

„Към момента четири евродепутати има „Коалиция за България“ – Станишев, Пирински, Неков и Курумбашев и като такива до 26 май са под ръководството на Румен Петков. Според ЦИК. От вчера Румен Петков е в състояние да търси сметка от тези четирима депутати как гласуват. Имаме един месец до 26-ти. Предлагам да им събере и членски внос“, допълни още Добрев и каза, че е нелепо да се копира модел отпреди 20-30 години, чрез който да търсят подобна абревиатура на партия, за да заблуждават избирателя.

Юристът на БСП Аглика Виденова показа свидетелство на патентното ведомство за регистрация на „Коалиция за България“.

Тя поясни, че патентът върху „Коалиция за България“ е на БСП. По думите й той е регистриран в 14 класа за стоки и услуги, свързани с предмета на дейност на партията, касаещи хуманитарни, образователни, социални, културни, изследователски и научни дейности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама