Медицинските сестри несъгласни с предложените от МС заплати, протестите продължават

14:37, 10 апр 19 / Общество 25 500 Topnovini
1

Медицинските сестри настояват стартовата заплата за всички медицински специалисти да е равна на две минимални работни заплати или 1120 лева. Те не са съгласни да се достигне само размерът по Колективен трудов договор от 950 лева, както посочва правителството, по повод отпуснатите 50 милиона лева за увеличение на заплатите им. Това коментира пред БНР Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи:

"На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници, което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, ДКЦ и в затвори, да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение. Затова ние държим на нашето искане от две минимални работни заплати за професията "здравен специалист" - рехабилитатори, и фелдшерите, въобще не знам дали ще отидат само за заплати, както предишните 30 милиона отпуснати".

"До националния протест на 15 май в столицата ще се организират протести по места", добави Илиева:

"Протести ще бъдат организирани, тъй като в много от градовете също така имаше натиск и ние обещахме заедно с г-жа Манолова, че ще обикаляме градовете, където наистина е упражнен натиск върху хората да не протестират".

50-те милиона лева, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева.

Министър Кирил Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на средствата за персонал - както е обещано на съсловието при последните разговори и след продължаващите протести:

"Ще направя методиката да бъде справедлива, но на базата на определени принципи за разпределение на разходите за персонал".

Премиерът Бойко Борисов поиска контрол, но така че парите да стигнат до специалистите:

"Да не стане така, както имаше сигнали, в някои болници докторите да си ги раздадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Това, което поехме като ангажимент - на фиша, това да е минималната цена. И особено за тези болници, които са трудно достъпни. Не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти там, където болниците са натоварени, просто за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други".

Правителството отпусна средствата, след като изслуша доклада на финансовия министър Владислав Горанов. От него е ясно, че икономиката продължава да расте. Износът и производствата също са с положителни тенденции, което се отразява добре и на бюджета:

"Наблюдаваме устойчиво изпълнение на приходите и добри номинални растежи".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 113 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.