Япония ще има супербързи мобилни мрежи от пето поколение до 2021-а

13:40, 10 апр 19 / Икономика Сподели в: 25 530 Topnovini Автор: Topnovini
1

Японските власти одобриха плановете на четири телекомуникационни оператора за изграждане на супербързи мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи), съобщи  агенция Nikkei Asian Review.

Министерството на вътрешните работи и съобщенията на Япония одобри заявленията на компаниите NTT Docomo, KDDI, SoftBank и Rakuten, който да започнат от октомври да предоставят 4G услуги. Доставчиците планират да въведат 5G мрежи през 2020 година и ще трябва да предлагат този вид услуга във всяка японска префектура до 2021 година.

В допълнение, от тях ще се изисква да създадат до 2024 година базови станции в поне половината от 4500 блока, на които Министерството на комуникациите е разделило Япония.

Едно от условията на Министерството на телекомуникациите беше да "се вземат достатъчно мерки за киберсигурност, включително реагиране на риска за веригите за доставки", съобщава Ройтерс.

Това условие възпрепятства ефективно доставчиците на телекомуникационни услуги да използват мрежово оборудване на китайските технологични гиганти Huawei Technologies и ZTE Corp., и последвалата фактическа забрана, приложена през миналата година върху покупките на продукти на тези компании от страна на японското правителство.

Huawei и ZTE са подложени на силен контрол от Вашингтон върху връзките им с китайското правителство с оглед на опасения, че техните технологични устройства могат да бъдат използвани от властите в Пекин за шпионаж.

Четирите японски телекома ще изразходват сумарно за петгодишен период малко под 1,7 трлн. йени (около 15,29 млрд. щатски долара) за изграждането на техните 5G мрежи. На това обаче се гледа като на консервативна оценка, която вероятно ще се повиши с течение на времето.

Новината идва на фона на доста натоварена седмица в глобален план за мобилните 5G мрежи, след като Съединените щати и Южна Корея пуснаха първите високоскоростни мрежи от пето поколение, които вече осигуряват свръхбърз интернет в 85 града.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани