Връзката между рибите и антибиотиците

11:05, 10 апр 19 / Култура 25 3070 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Антибиотиците са изключително важни за лечението на болести. Дали можем да си представим как в бъдещето подобни хапчета ще бъдат направени с помощта на микроби, взети от рибна слуз? По-добър въпрос е защо учени, които се занимават с откритието на нови методи за получаване на лекарства, се интересуват от външното покритие на рибите?

Изключително важно е да се намери ново поколение антибиотици.

Продължават да се разпространяват бактериални инфекции, които са устойчиви на съвременните лечения. Световната Здравна Организация (WHO) предупреждава, че в бъдеще този проблем ще се задълбочава и се предвижда, че до 2050 г. инфекции, устойчиви към лекарства, ще засегнат много повече хора, отколкото раковите заболявания. Но как се открива нов антибиотик?

В днешно време повече от 70% от антиинфекциозните лекарства се извличат от природни и естествени съставки. Причината е, че растенията и микробите, произвеждат разнообразни вещества, някои от които имат антибиотични и антивирусни свойства. Добър пример в това отношение е лекарството амоксицилин - най-често предписваният антибиотик, който е производно съединение на пеницилина.

В миналото, научните изследвания са се е фокусирали върху микроби, откривани в почвата. Истината е, че въпросните микроорганизми могат да се открият навсякъде. Животни, както и хора, са гостоприемни за разнообразни колонии микроби. Тези микроби “живеят” не само в човешката кожа, но и в стомашно-чревната система. Знае се, че те взаимодействат с организма-домакин и тези интеракции могат да бъдат негативни и позитивни. Примери за добри “взаимоотношения” са грижата за добро храносмилане и намаляването на риска от инфекциозни болести. Може би в тях се крие отговорът за намирането на нови антибиотици. В списание Природа (Nature) е публикувано изследване на бактерии в човешкия нос, които блокират колонизацията на патогени (причината за развитието на болести) и имат потенциал на антибиотик. Решения могат да се открият и на други странни места. Така не е изненада, че някои учени търсят важните отговори при обитателите на океана.

Документирани са около 33 000 видове риби в света, повече от сбора на всички други гръбначни животни.

Тези организми, в повечето случаи, обитават трудно достъпни и предизвикателни за живота среда и е много вероятно да поддържат микроби, които да им помагат за предотвратяването на инфекции. В лабораторията на проф. Сандра Лоесген от Държавния Университет в Орегон, се изследват микроби, намиращи се върху животни, които могат да са от полза създаването на потенциални антибиотици. Учените работят с разнообразна група морски гръбначни животни и риби. Изследванията се правят съвместно с д-р Мисти Пайг-Тран, морски биолог от Калифорнийския Държавен Университет във Фулъртън (Калифорния). Учените събират слуз от тихеоокеански риби, като подбират за изследване около 17 вида брегови и дълбоко морски водни гръбначни животни.

Слузта, покриваща телата на рибите е всъщност предпазно покритие. Докато морските животни плуват във водат, те се сблъскват с всякакви бактерии, гъбички, плесен, вируси, като въпросната слуз служи като физическа бариера между средата и рибата. Научното изследване на проф. Лоесген и д-р Пакг-Танг се фокусира върху изолирането на микроби, които имат антибактериални свойства. Изследваниятя включват изучаването на таксономията на микрорганизмите, т.е. класификацията на организмите. Групата учени в Орегон е успяла да изолира 47 вида бактерии. Добрата новина е, че част от тях, проявяват антимикробни свойства, а 15 от бактериите спират развитието на метицилин, който е резистенен на стафилокок (MRSA), бактерия, причиняваща редица трудно лечими инфекциозни заболявания и е устойчива на антибиотици.

Двата най-ефикасни екстракта на микроби произвеждат няколко аналога на ароматна молекула (феназин), която има антибиотични свойства. Тези обещаващи резултати, водят и до тестването на микроорганизмите върху ракови клетки, като една от бактериите, потиска растежа на човешки карциномни клетки на дебелото черво.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама