Фестивалът "Пъстър балкански свят" в град Елена с богата програма и приятни изненади

08:35, 05 апр 19 25 905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвъртият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще се проведе в Елена заедно с Европейските дни на художествените занаяти. Тази година темата на мащабната инициатива, която у нас се координира от РСО „Централна Стара планина“ е „Местни занаяти“. На 6 април, събота, в балканското градче ще си дадат среща минало и съвременност, традиции и новости.

Еленски занаятчии и гости от Работилница „Седянка“ В.Търново ще представят на голям базар грънчарство, дърворезба, бисеропластика, иконопис, кошничарство, керамика, калоферска дантела, плетене на царевична шума, копаничарство, изработка на кукли, плъсти, фриволите, плетиво. „Седянка на живо“ са подготвили от народно читалище „Съгласие-2014“ в с. Блъсковци, за да припомнят позабравени занаяти от бита на балканджиите.

Официално събитието ще бъде открито от кмета инж. Дилян Млъзев от 11 часа. Свещеници ще отслужат молебен за здраве. В програмата на фестивала ще се включат състави към общински училища, читалища, Центъра за подкрепа за личностно развитие и Школа по изкуствата. В следобедните часове доброто настроение ще поддържат вокална група „Графити“ с ръководител Аделина Колева – от 16.15 часа и танцова формация „Балканика“ от В.Търново – от 17.15 часа.

Еленските художници Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров подреждат изложба от керамика под надслов „Пътепис за двама“. Тя може да се види в Туристическия информационен център и ще бъде открита точно на обяд. От 13 часа любителите на цирковото изкуство ще се забавляват с „БарбарониТе“ от гр. Сливен. През целия ден ще има безплатни работилници по грънчарство, пирография и арт керамика. Младият еленчанин Мартин Петров ще остави своето арт творение върху сграда в центъра на Елена, ще бъде подредена и арт инсталация от живи цветя на тема „Правя града ми по-красив“.

Освен забавления и приятни емоции, празникът в събота може да донесе и изненади за късметлиите – ваучери за почивка в хотели и къщи за гости в Еленския балкан и награди със запазена марка „Елена“. Тегленето на печелившите билети от фестивалната томбола е от 18 часа, след което започва празничната хоротека.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама