Ген. Кирил Войнов: Няма язовири в критично състояние

08:18, 10 апр 19 25 1109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма язовири в критично състояние въпреки силните валежи от дъжд и снеготопенето. Това заяви ген. Кирил Войнов – зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), по bTV.

„Нещата се спокойни на територията на цялата страна, в края на януари и началото на февруари в Южна и Източна България падаха много интензивни валежи, но след този период ние работихме, зада гарантираме спокойствието на гражданите. Контролираме нивото на водата на язовири и създаването на резерви от обеми, за да може сега да не преливат язовирите”, увери ген. Кирил Войнов.

Той обясни, че в в каскада „Арда”, язовир „Кърджали”, „Тополовград” и „Студен кладенец”, има запълване на обема малко под 75%, т.е. има свободен обем, който може да гарантира безопасност при по-интензивни валежи.

„През април започва и снеготопенето, така че поддържаме непрекъсната връзка със собствениците на язовири, както и с областните управители”, отбеляза още Войнов. Предстои приемането на Наредба за техническа експлоатация на язовирите, с която ще бъдат създадени Комисии в областните управи за категоризация на язовирите, припомни още ген. Кирил Войнов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама