Омбудсманът, КНСБ и ЦИК обсъждат правата на хората с увреждания на евроизборите

06:30, 10 апр 19 25 1411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и омбудсманът Мая Манолова ще се срещнат с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от пресслужбата на обществения защитник. 

Поводът е приетият преди дни доклад на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за правата на хората с увреждания да гласуват на предстоящите европейски избори

Според заключенията в доклада милиони граждани на ЕС нямат възможност да дадат своя вот заради прилаганите организационни решения (технически пречки), които не отчитат специфичните потребности на хората с увреждания.

Този извод важи още по-силно за България, която въпреки напредъка през последните години, все още поставя бариери пред вота на хиляди български граждани.

Затова, след консултации с най-големите организации на хората с увреждания на Република България, двете организации са готови със серия от предложения, които да гарантират свободното право на гласуване на тези български граждани.

В дискусията ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, Омбудсманът Мая Манолова, представители на най-големите организации на хората с увреждания в България, представители на Агенцията на ЕС за основните права (FRA).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама