Каракачанов оглавява комитета за честванията на 40 г. от полета на Георги Иванов в космоса

11:10, 09 апр 19 25 1120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

40-годишнината от първия полет на българин в Космоса ще бъде отбелязана с поредица от събития, организирани от Министерството на отбраната, Института за космически изследвания и технологии на БАН, Община Ловеч, Българска авиационна асоциация. Председател на инициативния и на организационния комитет е министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Проявите ще се проведат в периода 9 – 13 април и са под патронажа на президента Румен Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В честванията ще участват българските космонавти Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов (третият българин, преминал пълния курс за подготовка на космонавти и дубльор на Александър Александров за втория полет в Космоса с участието на българин). Специално за празничния повод у нас пристигат космонавтите Павел Виноградов от Русия, Татяна Егорова, съпруга на космонавта Борис Егоров, Владимир Ремек от Чехия, Иван Бела от Словакия, Мирослав Хермашевски от Полша и Берталан Фаркаш от Унгария.

Утре от 10.15 ч. във фоайето на БАН ще бъде открита фотоизложба от подготовката и полета на Георги Иванов. Ще бъде валидирана юбилейна пощенска марка, посветена на годишнината. Малко след това в големия салон на БАН ще започне и тържествена сесия, на която ще бъдат връчени почетни знаци.

Същия ден в Ловеч в Алеята на космонавта ще бъде открита мемориална плоча в чест на 40-годишнината от полета на генерал-лейтенант Георги Иванов. На церемонията ще присъства генерал-майор Красимир Кънев, директор на Щаба на отбраната.

В петък от 18.30 ч. в Централния военен клуб в София ще се състои тържествено събрание. Проявите в чест на годишнината ще завършат с прием на председателя на организационния комитет и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама