Борисов и Радев на двата полюса след КСНС

19:05, 08 апр 19 / Политика 25 2101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов излезе със становище в Министерския съвет. Премиерът коментира резултатите от провелия се днес при президента Консултативен съвет по национална сигурност.

"Не очаквах такова поведение. Ние най-добронамерено отидохме да участваме в КСНС, защото тема "борба с корупцията" има във всяка държава, включително и у нас. Чух преразкази, които не съответстват на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, беше предизборен подарък за г-жа Нинова. Не си спомням никой да е подкрепял това, което пишеше там. Аз обясних и се надявам, че всички са разбрали. Преразказът не ми харесва и затова искам и аз да кажа.", заяви премиерът.

"С цялото си уважение отидохме всички. Още с влизането си г-жа Нинова, даде тон, че се крадели по 10 милиарда на година. Капиталовите разходи за тази година на държавата са 5 милиарда. Аз дори не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 милиарда в техните управления, защото това са фантасмагории. Сидеров и Марешки поискаха да говорим и за приватизацията, разбира се, това беше отхвърлено. Не мога да схвана как при всяка своя командировка Радев кани министри, те организират неща, а като се прибере тук, казват, че са корумпирани, коментира още Борисов. Нинова каза, че съм й предложил да отиде да пита в Румъния за г-жа Кьовеши. Най-колегиално й казах да провери, ние не сме гласували - взе се решение новият европарламент да се произнесе за европейския прокурор. Беше визирано, че това се прави по медийни публикации. Казах на президента, нека да отворим стенограмите и да се види", призова Борисов.

От своя страна президентът Радев благодари и на медии, които са започнали процеса по изобличаване и които не спират да търсят истината. 

„Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение". Това бяха първите думи на Румен Радев след КСНС. 

По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко Народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

„На първо място нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи в борба с корупцията. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица. Поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване на длъжността”, заяви Радев.

Радев припомни, че преди година и половина е свикал Съвет във връзка с предстоящото приемане и разработване на новия тогава антикорупционен закон.

„Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт. Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна „Апартаментгейт“, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. Този проблем касае националната сигурност. Затова обявих този Консултативен съвет“, подчерта още Радев.

„Докладът, който изисках от КПКОНПИ, разкрива неефективността, според мен, на тази Комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав, функции и ръководство”, добави Радев.

„Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. Ако българите искат достоен живот, трябва да възпитат политиците си да живеят само от заплата”, заяви още Радев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама