Дариткова: Декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите

16:44, 08 апр 19 / Политика 25 1066 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ пред журналисти след КСНС. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси.

Без общо становище на КСНС

 

„Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова.

Нинова: Не се прие да имаме нов антикорупционен закон

 

Според нея предложеният проект за решение е бил получен от тях в момента на заседанието. "Тази практика на работа на Консултативни съвет беше изключително изненадваща за мен като участник да първи път в него, защото няма как в контекст на обсъждане от 15 човека да се постигне съгласие – терминологчно, семантично и по съдържание. Ние наистина подложихме на обсъждане всички елементи от предложения проект за решение. Оказа се, че повечето абзаци се повтарят с предходно решение на КСНС от 2017г., посветен на проблемите с корупцията", обясни Дариткова.

"Имахме и общи решения. Едно от тях е това, че трябва да се направи оценка за въздействието и анализ на Антикорупционното законодателство, което вече функционира една година, да се предприемат промени там, където експертите и властите, които го прилагат, намират проблеми. Това беше общо становище и ние се обединихме около него. Общо беше и намерението наистина да се анализира и дейността на КПКОНПИ така, че наистина да се прецени дали нейните правомощия в НС стигат или да се предизвика някаква специална анкетна комисия”, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама