55 фирми са заплашени да бъдат обявени в несъстоятелност заради забавени заплати

16:00, 08 апр 19 25 1611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки дружества може да бъдат обявени в несъстоятелност заради забавени заплати на служителите, съобщиха от Инспекцията по труда. Мерките срещу тях са взети от 31 март миналата година насам, като 11 от исковите молби са подадени през 2019 г. Общо става дума за 55 проблемни дружества, някои от които междувременно са платили на служителите си.

Решени на първа инстанция са 36 от образуваните съдебни производства, от които три решения са обжалвани и все още се разглеждат от по-горната инстанция. Общо 23 дружества са обявени в несъстоятелност, а за 8 дружества е открито производство по несъстоятелност според решенията на първа инстанция.

Новите пълномощия на агенцията позволяват да инициира несъстоятелност при бавене на възнагражденията на поне 1/3 от работниците за повече от два месеца. Съдебните решения по тези процедури създават възможност потърпевшите лица да потърсят обезщетения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Мярката имаше дисциплинираща роля за работодателите, коментират от ГИТ. В периода от гласуването на законодателните промени в края на 2017 г. до влизането им в сила на 31 март 2018 г. над 70 предприятия, за които в рамките на контрола беше установено, че попадат в хипотезата за иницииране на откриване на производство по несъстоятелност, изплатиха в пълен размер възнагражденията на своите работници и служители, за да не бъде подадена искова молба от инспекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама