Манолова към омбудсманите в ЕС: Убедете евродепутатите си да гласуват срещу двойните стандарти при храните

15:20, 08 апр 19 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Механизмите за участие на гражданите при вземане на решения и на национално равнище, и на равнище ЕС не работят ефективно. Каналите за комуникация между гражданите и институциите са обрасли в тежка бюрокрация и единственият начин гласът на хората да бъде чут, е като оказват натиск, предприемат драстични мерки и получат подкрепа от институции като омбудсмана.“ Това заяви националният обществен защитник Мая Манолова в Брюксел, по време на годишната конференция на Европейската мрежа на омбудсманите.

Манолова предупреди, че ако институциите продължат да пренебрегват гласа на гражданите, броят на евроскептиците ще нараства, а това не трябва да се допуска.

Манолова: Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Тя се обърна към колегите си омбудсмани от ЕС с послание да подкрепят забраната с двойните стандарти при храните в ЕС, която ще бъде гласувана на 16 април в Европейския парламент.

„Начинът това да стане е като обърнем специално внимание на евродепутатите от своите държави за важността на решението, което предстои да вземат и което категорично трябва да бъде в интерес на всички европейски граждани“, заяви Манолова на форума.

Тя подчерта, че битката не е между Западна и Източна Европа, независимо, че темата за по-лошото качество на храните от един и същи бранд бе повдигната от Вишеградската четворка, а в България от институцията на Омбудсмана.

Това е битка на всички европейски граждани срещу обидната практика на икономически силните мултинационални компании да третират хората различно, като им продават по-лошо качество храни“, заяви Манолова.

По думите й, темата е показателна колко дълго време и усилия са необходими на администрацията в Брюксел да чуе гласа на гражданите и доказва, че механизмите за тяхното участие при вземане на решения са неефективни.

„Проведохме редица проучвания, изградихме национална коалиция, изпратихме редица писма и декларации до европейския омбудсман, европейски комисари и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер с искане за законодателни промени. Отправихме петиция до Европейския парламент, която защитих в Комисията по петициите в началото на тази година и която бе единодушно подкрепена. Организирах форум на високо равнище в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, на който еврокомисарят по потребителите Вера Йоурова представи „Новия търговски механизъм за потребителите“, който забранява двойните стандарти при храните в ЕС. И след всички тези усилия какво мислите, че се е случило. Към днешна дата проблемът все още не е решен”, отбеляза Мая Манолова.

И допълни, че все пак има светлина в тунела, тъй като преговарящите от ЕС миналата седмица постигнаха споразумение по този въпрос - практиката на предлагане на храни с двойно качество ще се смята за заблуждаваща търговска практика.

„Сега остава и евродепутатите ни да гласуват срещу измамите с храни“, подчерта Манолова.

„Същият проблем, с формално действащите канали за комуникация между гражданите и институциите се наблюдава и на национално ниво“, акцентира омбудсманът и даде пример с битката на майки на деца с увреждания у нас, на които им бяха необходими седем години активни действия, седем национални протеста и половин година, в която живяха в палатки пред парламента с децата си, за да привлекат вниманието на институциите.

„Заедно с тях Омбудсманът изработи Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания, това ни отне шест месеца - да ги изработим и да се преборим да бъдат приети от парламента“, завърши Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама