Маринов и Каракачанов: Ситуацията по границата е под контрол

10:55, 08 апр 19 / Политика 25 284 Topnovini
1
2
3
4
5

Ситуацията по границата е под контрол, имаме готовност да действаме. Периметърът по границата се наблюдава в дълбочина заедно с партньорските служби. Сътрудничество – има, организация има. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет.

Има готовност допълнителни екипи на полицията и армията да бъдат изпратени на
границата ни с Турция и Гърция при евентуално напрежение от бежански наплив, добави Красимир Каракачанов. По думите му, в рамките на 24 часа могат да бъдат мобилизирани 1200 военни на границата ни.

И в Турция, и в Гърция, сред средите на имигрантите има хора, които организират движение сред тях. Турция още миналата седмица взе мерки, арестувани хора има, в Гърция също се успокои обстановката, но тя може да ескалира, предвид предстоящите празници, идват и европейски избори, каза Каракачанов.

Палатковият лагер пред бежанския център в Солун вече е разчистен

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание заради миграционната вълна от Турция и Гърция. В Министерския съвет присъстваха ръководствата на МВР, на Министерството на отбраната и на армията, които докладваха пред премиера за ситуацията по южната граница.

Каракачанов заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата. Следим ситуацията много внимателно още от получаването на първите сигнали за движение на големи групи в съседните държави, каза вътрешният министър. Каракачанов добави, че се прави всичко възможно, за да не се допусне „пробиване” в България.

По думите му около граничния пункт "Кулата" ще се предприемат по-сериозни мерки, тъй като там регионът е по-уязвим, в сравнение с планините по границата.

Ивайло Иванов: Кризата с мигрантите по границата е овладяна

Мигрантите в Турция бяха възпрени за кратко, след като там бяха арестувани няколко души за подбуждане, допълни Каракачанов. Министерството на отбраната е в готовност да изпрати хора и специализирана транспортна техника по границите. Според Каракачанов със сигурност мигрантите в лагерите в Турция и Гърция биват провокирани отвътре или отвън, а наблюдението им е трудно заради огромния брой бежанци там.

Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, имаме усилено присъствие на Гранична полиция и Жандармерия по границата, каза още Младен Маринов.

Има усилени дежурства от Гранична полиция, засилено е и присъствието на Жандармерията, разполагат се термо наблюдение, уреди за нощно виждане, за да има възможност за реакция, добави министърът на вътрешните работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани